Ana içeriğe atla

En İyi 14 Render Programı

Konuyu okumaya başlamadan önce BURAYA TIKLAYARAK orjinaline göz atın. Video tasarımcı kişilerin veya video düzenleme yapmak isteyen kişiler için program seçimi çok önemlidir. Video animasyon için ilk yapılması gereken iş programın seçimi işlemidir. En iyi render programları konusunu derleyerek, aklında soru işaretleri bulunan kişilerin soru işaretlerini gidermeye çalıştık. Program listesi sayfanın sonunda yer almaktadır fakat 5 bölümden oluşan bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. Video işine başlayacaksanız veya zaten yapıyorsanız, 5 dakikanızı okumaya ayırmanız hayati önem arz etmektedir. Amacınıza en iyi hizmet edecek programı seçmek, video oluşturmanın %50'si demektir. En iyi render programları nı kendinize göre seçmeniz gerekir. 1. Render Nedir? Render, bilgisayar ortamında çizilmiş ve tasarlanmış olguları işleyip video veya resme dönüştürmektir. Tasarım başlı başlı bir iş olduğu için, genellikle tasarım aşamalarında ince render ayarlamaları yapılmaz. Hem tasarım yapıp he

Animasyon Tanıtım Videosu Nedir? Nasıl Yapılır?

Animasyon Nedir? Nasıl Yapılır?

Gerçekte var olmayan bir olgunun(çizimlerin), fiziki olaylara uygun veya uygun olmayan detaylarla gerçek bir video çekim görüntüsüne bürünme şekli olarak bir tanım yaparsak çok da yanlış olmaz. Yani bir veya birden fazla çizim var elimizde. Bu çizimleri sanki oynuyorlarmış gibi video haline dönüştürüyoruz. Gerçek hayattan alıntı olmadıkları çok net anlaşılıyor zaten. Örneğin avea, turkcell, vodafone gibi firmalar genelde animasyon reklamları tercih ediyor. İzlenilen çizgi filmlerin hepsi birer örnektir. Aslında öyle bir olay yoktur, öyle bir canlı yoktur. Gerekli işlemler sonucunda varmış gibi görünür. Son zamanlarda çocukların izlemiş olduğu Kayu çizgi filmi gibi.

Neden Animasyon?

Peki neden? Günümüz şartlarında kameralar çok gelişmişken, istediğimiz her şeyi görüntüleyebilecek malzemeler elimizdeyken neden animasyon tercihlerimiz arasında? Çünkü elde edilmesi ve karşıya verilmek istenen düşünce-bilgi daha kolay bir şekilde aktarılıyor. Bir örnek vereyim. Yeni bir telefon markası çıktı. Bunun reklama ihtiyacı var duyulması için. Bunun görüntü zenginlikleri ile desteklenmemesi çok kötü olur değil mi? Düşünürseniz bir reklam sadece kamera çekimlerinden oluşuyor. Bir adam çıkıp konuşuyor. Basit bir şey olur diye düşünüyoruz. Hem görüntüyü zenginleştirmek hemde izleyenleri daha çok etkilemek için bu yöntem seçiliyor. Üstelik bazı yönden o kadar iyi şeyler ki, gerçek hayatta yapılamayan olaylar dahi bu şekilde halledilebiliyor.

JENERİKLER

Özellikler televizyon kanallarının program başlangıçlarında bulunan tanıtımlar bu yöntem ile hazırlanıyor. Çok da olumlu tepkiler alıyor ki devam ediyorlar. Görsellik çok önemlidir. Bu da aslında gerçek olmayan, profesyonel bir çalışma ile gerçekleştirilen görüntülerden oluşmaktadır.

Tanıtımlar

Diyelim ki bir tanıtım yapacaksanız. Yine çıkıp bir kişi konuşursa, bunlar süslenmezse nasıl görünür sizce? Çok klişe olmaz mı? 1990 yıllarının reklamları gibi. Pek hoş karşılanmaz ve etkileyiciliği fazla olmaz. Tanıtıma uygun tasarımlar yapılabilir. Böylelikle daha çok etkisi olur ve ilgi çeker.

Kullanılan Programlar

Tabi bu işler için bir çok program mevcut. Bunları şöyle bir sıralamaya kalkarsak sadece profesyoneller için şunları önerebilirim. Adobe After Effects, 3Ds Max işinizi görebilir. Daha amatörler için de programlar mevcut. Onları da piyasa araştırması yaparak isteklerinizi karşılayacak olanları kendiniz seçebilirsiniz. Montaj yapmak istiyorsanız da edius programını tavsiye edebiliriz. Çok detaylı değil fakat işi öğrenmenize yardımcı olabilir. Haber montajlarında genelde bu kullanılır.

Yükleme Alanları

Youtube, vimeo, izlesene, dailymotion, akillitv gibi video paylaşım siteleri mevcut. O bölümlerde paylaşabilirsiniz. Daha başka video upload siteleri de mevcut. Keyfinize göre istediğiniz her yere ekleyebilirsiniz. Kendi siteleriniz varsa ftp adresine yükleyip, bir player ile kendi sitelerinizde oynatabilirsiniz. Bunu yapmak çok zor bir şey değil.

Grafik Animasyon Nedir?

Animasyonlar da kendi arasında ayrılır. Çeşitleri vardır. Grafik dediğimiz olay şu. Hani cin ali resmi falan vardır. Bunlar hoplar zıplar. O ona domates atar. Diğeri diğerinin saçını çeker. Saçma örnekler oldu ama sanırım az çok tahmin edebildiniz. Grafikler ile hareket verme özelliklerini içine alıyor. Haliyle hareketler daha çok uğraştırıyor. Kolun yukarı gitmesi, yürütmek gibi işler koordinatlar olarak çalıştığı için bir hayli zaman alıyor. Bunlara grafik animasyon diyoruz.

Animasyon Nasıl Yapılır?

Çok kapsamlı bir konu olduğundan kısaca anlatamayacağız. Kaba mantığını anlatacağız. Animasyonlar salise bazlı çalışmaktadır. Her salisede belirttiğiniz objenin koordinat değerlerini verirsiniz. Diğer salisede başka bir koordinat veya değer belirtirsiniz. Diğer saliseye geçerken bunlar hareket ediyormuş gibi görünür ve bütün animasyonlar saliselik resimlerin art arda gelmesiyle oluşur. Programların çalışma mantığı da bu şekildedir. Nasıl yapılır ile ilgili özellikle youtube’da çok sayıda eğitimler mevcuttur.

Animasyon Dosya Uzantıları

Dosya Uzantısı / Özelliği
.avi / Büyük boyut, yüksek çözünürlük
.flv / Düşük boyut, düşük çözünürlük
.mpeg4 , .mpeg  / Orta boyut, orta çözünürlük
.png / Çok sayıda resmin video gibi görünmesi(eski çizgi filmler gibi)
.psd / Photoshop layer dökümanı
.targa / Orta boyut, orta çözünürlük
.mpg / Orta boyut, yüksek çözünürlük
.swf / Web siteler için flash videolar
.gif / Web siteler için hareketli resimler
Animasyon dosya uzantıları bu şekilde. Şimdi bu uzantıların tek tek ne anlama geldiklerini açıklayalım.

.avi

Şu anda en kaliteli çözünürlüğe sahip animasyon(video) uzantısı şeklidir. HD ve FullHD görüntüler genelde avi formatında olur. Bellekte büyük yer kaplar. Her piksel çözünürlüğü mükemmel düzeyde olduğu için boyutu da yüksektir. 10 saniye bir avi animasyon 600 MB civarlarında olabilir. Bazen 1 GB’a kadar çıkabilir. Avi uzantısına sahip görüntüler isterken ücretler yüksek gelebilir. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Bazı programlar tarafından görüntü kalitesi kaybolmadan sıkıştırılabilir.

.flv

Bu uzantı türü düşük boyutlarda olur. Çünkü çözünürlük düşüktür. Youtube’da standart olarak açılan videolar flv formatındadır.(youtube vevo hariç) Web sitelerinizde kullanacaksanız bu görüntü türünü öneririz. Herkesin internet bağlantısı çok hızlı değil. Bunu sitenize eklediğiniz zaman yüklenme hızı daha düşük olacaktır. Duraksamadan izleyenlerin yüzdesi artacaktır.

.mpeg4 ve .mpg

Bu uzantılar ise bütün videoları kapsayan video bazı olarak alınabilir. Bazen yüksek çözünürlükte ve düşük boyutlarda olabilir. Bilgisayarınızda izlediğiniz çoğu film mpg, mpeg, mpeg4 uzantılarına sahiptir. Uzun bir tanıtım istiyorsanız ve bunu sitenizde yayınlayacaksanız bu türü de öneririz.

.png

Bazı arkadaşlarımız bu konuyu merak edebilir. Png türü statik resimlerde kullanılır evet bu doğru. Hareket verilemez fakat çok sayıda png resminin Squance yapıldığını düşünürseniz hareket gibi algılanıyor. Şöyle izah edelim. 1995-2000 yılları arasında çocuklar için Redkit, Tom ve Jarry küçük defterleri vardı. Her sayfada resimler mevcuttu. O sayfaları hızlıca çevirdiğimiz zaman sanki bir videoymuş gibi görüyorduk. Bilmem siz denk geldiniz mi? Bu da onun aynısı. 5 saniyelik bir site tanıtım jeneriği oluşturdunuz diyelim. Tahmini 100 png resmi sonucu oluşur diye varsayalım. Bu 100 resmi üst üste değiştirdiğimiz zaman video gibi görünecektir. Pek tavsiye etmiyorum fakat yinede anlatmak istedik. Belki işinize yarayabilir. Edius programı kullananlar için import edilebilir bir özelliktir.

.psd

Bu işle ilgilenen herkes mutlaka photoshop programını duymuştur. Bildiğiniz gibi adobe photoshop programında layer özelliği mevcut. Her layer’a png’deki özellikler gibi hareketler verilebilir. Proje bu şekilde oluşturulup tamamlanabilir. Daha sonra bunu bir başka programda kullanmak üzere kayıt edebilirsiniz.

.targa

Png formatının bir üst aşaması olarak nitelendirebiliriz. Çok sayıda resmin arka arkaya eklenmesi sonucu animasyon oluşur. Çözünürlük iyidir ve yüksek boyutlarda olabilir. Televizyon kanallarının KJ bölümlerinde çok sık kullanılır. KJ dediğimiz olay hani programlarda alt bir şerit oluşturulur. Programın adı yazar, sunucu adı yazar gibi.

.swf

Bu uzantı çok önemli ve çok yaygındır. Orta çözünürlük ve düşük boyutlara sahiptir. Sitelerin %50’sinde bu uzantı türüne sahip videolar görebilirsiniz. Özellikle reklam işlerinde kullanılır. Banner reklamlar verirsiniz örneğin. Bir animasyon olmasını istersiniz. Bunu kullanırsanız daha güzel bir görüntü olur. Üstelik bu video türüne link de ekleyebiliyoruz. Bunu Adobe Flashprogramı ile action script yöntemi kullanarak yapıyoruz. Videonun içine butonlar da ekleyebiliyoruz. Örneğin sadece videonun üstüne değil de, videonun belirli bir bölümüne 2 adet buton koyup, 2 farklı link verebiliyoruz animasyona. Çok kullanışlıdır. Bazen web siteleri sadece swf’den oluşur. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekir.

.gif

Gif uzantısının hemen hemen herkes bilir. Resimlere hareket verilerek oluşturulur. Her layer bir sonraki layer’a atladığı için resim, bir animasyon gibi görünür. Çok yaygındır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Video Editleme

https://www.tanitimvideo.net/video-editleme/ Bütün  video editleme  işlerinizi yapıyoruz. Editleme yapmak istediğiniz videoyu bize gönderin veya sıfırdan bir video edit oluşturmak için bizimle iletişime geçin. Varolan bir  video üzerinde editleme işlemi  gerçekleştirilecekse aşağıda bulunan fiyatlar değişebilir. Aşağıda bulunan iletişim formundan detayları bize aktarın ve videonun web adresini(linkini) gönderin. Detayları inceleyeceğiz ve size geri dönüş yapacağız. Örnek  video editleri  için iletişim formunun alt kısmına bakabilirsiniz. Video Editleme İletişim Formu İletişime geçmek için buraya dokunun. Video Editleme Örnekleri Bunlar sadece örnektir. Dileğidiniz şekilde video edit veya montaj işlemleri yapabiliriz. İlk videoda sol tarafta montaj yapılmamış görüntü, sağ tarafta ise editleme işleminden sonraki görüntü bulunmaktadır. Video Editleme Fiyatları Video editleme fiyatları değişebilir. Buradaki fiyatlar temsili olabilmektedir. Fiyatları görmek için

Swf Nedir? Nasıl Yapılır? Swf Açılımı Nedir?

S mall  W eb  F ormat kelimelerinin baş harflerinden oluşan animasyon, video, flash dosya türüne kısaca SWF diyoruz. Aslında SWF sadece uzantısıdır. Uzantısından dolayı toplumda adı böyle kaldı. Normalde küçük web formatı olmalıydı. Png resimler, gif hareketli resimler gibi bir olgu oluştu. Swf Nedir? Nasıl Hazırlanır? Animasyon video  tarzı, web siteler için küçük boyutlarda hazırlanan mini flashlara biz kısaca swf diyoruz. Bu uzantı projenin tamamlanmış halidir. Yani belirtilen uzantıda dosya oluşturulma işlemi tamamlanmışsa çıkış alınır ve web sitesine koyulur. Projenin asıl dosyaları ile  .fla  dosya uzantılarında saklıdır. Bu dosyalar bütün item(değer, buton, geçiş, efekt vs.) değerlerini kayıt altına alır. Şöyle düşünelim. Photoshop dosyalarının uzantısı  .psd ‘dir. PSD dosyalarını photoshop programı ile açarsanız düzenlemeler yapabilirsiniz. Çünkü detaylar bu formatta saklanıyor. PNG, JPG, GIF dosyalarının düzenlemek istediğiniz zaman yazının üstüne tıklayıp değiştiremezsin

Kişi Tanıtım Videosu

Kişi Tanıtım Videosu Özel bir kişinin biyografisi, siyasi parti milletvekili ve belediye başkan adaylarının tanıtımı, iş adamları tanıtımları veya sizin hayatınızı anlatan animasyon videolar hazırlatmak istiyorsanız bu sayfadan detaylı bilgiler alabilirsiniz. Öncelikle istediğiniz her şekilde animasyon videolar hazırlayabileceğimizi belirtmek isteriz. Siz istediğiniz şekli bize tarif ettikten sonra,  bütçenizi öğrenmemiz gerekmektedir . Bütçenize uygun olarak projeler gösterebilir veya sıfırdan proje oluşturabiliriz. Herhangi bir kişinin tanıtımını  yaptırmaya karar verdikten sonra neler yapmanız gerekiyor? Bu adımlardan bahsedelim. Kişi Tanıtımı Örnek Videoları Bir çok kişi tanıtım video örneklerimiz mevcut fakat biz sadece burada sınırlı sayıda örnekler gösterebiliriz. Sadece ön fikir olsun diye bunları sizlere sunuyoruz. Dilerseniz çok daha fazla sayıda örnekler gösterebiliriz. Örnek videoları izledikten sonra yaptırmaya kesin karar verdiyseniz  İletişim Sayfamızdan